Emese Mesevára       


Szombat, 2024.Április.20, 09:35:17
Üdvözöllek, Vendég
Nyitólap » 2011 » Szeptember » 16 » Családi Napközi Szolgáltatás Előnyei
12:28:49
Családi Napközi Szolgáltatás Előnyei


Alapszolgáltatáson túli plusz szolgáltatások:

-Gyermekfelügyelet:

A családi napközis ellátás keretein belül a 133/1997.(VII.29) Korm..Rend. alapján időszakos gyermekfelügyeletet is biztosíthat, ami időben és térítési díjban külön állapítandó meg

 

 


         CSALÁDI NAPKÖZI   SZOLGÁLTATÁS ELŐNYE

 

 

 

         A családi napközi egy rugalmas szolgáltatás, mely illeszkedik a szülők munkarendjéhez, munkaidejéhez.

         Nem csak egy korosztályra korlátozódik, hanem átöleli a gyermekkort, hiszen csecsemőkortól egészen óvodás korig (0 -3–éves) biztosítja a napközbeni ellátást.

         Nagy jelentősége van a családi napközinek azon településeken, ahol hiányos a szolgáltatás, tehát, nincs bölcsőde.

         Alkalmas arra, hogy egy kis településen néhány család számára, illetve kisgyermekeik számára napközbeni ellátást nyújtson.

         A kis létszámú gyermekcsoport lehetőséget teremt az egyes gyermek fejlettségét, egyéni szükségleteit figyelembe vevő felügyeletre, gondozásra, nevelésre, foglalkoztatásra.

         A családi napközik nagyobb településeken kiegészíthetnék a bölcsődéket, így zsúfoltság nélkül el tudnánk látni 0-3 éves korosztályt, megszűnhetnének a várakozó listák.

         Az édesanyák a munkaerőpiacra akkor tudnának vissza menni, amikor azt fölajánlják nekik, illetve, amikor erre lehetőségük adódik, nem függne a napközbeni ellátás hiányától. Lehetőségük volna képzésen, átképzésen részt venni, hiszen nem feltétele a családi napközibe jutásnak, hogy munkaviszonnyal rendelkezzen a szülő.

         Javulna a nők munkavállalási esélye, illetve a család egzisztenciális biztonsága is növekedhet, mert van hová biztonsággal elhelyezni gyermeküket.

         Javulna azon kistelepülés esélyegyenlősége, ahol ez idáig nem volt ilyen jellegű ellátás.

         Munkája lehetne annak a nőnek, aki vállalkozik egy településen családi napközi létesítésére.

         Ellátást nyújthatnának a szociálisan hátrányos helyzetben lévő családok gyermekeinek; segítenék a megfelelő minőségű és ritmusú ellátással a problémás családok gyermekeinek szocializációját, beilleszkedését korcsoportjukba; elhanyagoló, problémás családok gyermekeinek fejlődését / fejlesztését ebben a korai időszakban hatékonyan tudnák segíteni, megalapozni.

         Az önkormányzatok számára sokkal gazdaságosabb a fenntartása, mint egy intézményes ellátásnak.

Megtekintések száma: 1600 | Hozzáadta: diwix | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: