Emese Mesevára       


Csütörtök, 2019.December.12, 04:41:23
Üdvözöllek, Vendég

 

 

CSALÁDI NAPKÖZINK BEMUTATÁSA

 

 

 

 

Mottónk: "A gyermek,nem a gazdagság tárgya
  hanem maga a gazdagság

 

Kedves Látogató!
Örülök, hogy itt vagy és ránk találtál - ami biztosan NEM véletlen.
Az alábbiakban szeretnénk megismertetni a Mi Családi Bölcsődénkkel, hogy tudd: mire számíthatsz ha Ránk bízod a csemetédet. Ezt a vállalkozást 1998-ban alapítottuk egy gyermekkori vágyam beteljesítése céljából és hivatásszeretetből. A szolgáltatásunkat kertes családi házunkban működtetjük, 5-7 fő gyermeklétszámmal és teljesen más alapokra helyeztük, mint az állami intézményekben ez megszokott. Ennek oka, hogy a 35 évvel ezelőtt kezdett gondozónői pályafutásom alatt, saját tapasztalataim alapján - és édesanyaként is – kicsit másképpen szeretnénk a gyermekeket gondozni.
Többször felteszik nekünk azt a kérdést hogy miben különbözik a családi bölcsőde az állami bölcsődétől..? Erre Én egy rövid kérdéssel szoktam válaszolni. Miben különbözik a nagymama főztje a menzán készített ételtől..? Biztosan nem abban hogy modernebben van felszerelve és kialakítva a konyhája…hiszen az csak egy „kirakat”. A varázsa a megszerzett tudásban és tapasztalatban van,valamint abban a szeretetben,ahogyan az ételt készíti a szerettei számára. Azt hiszem ezzel sok mindent elmondtam, de fontos nekünk hogy megértsd, miről is van szó,ezért picit részletesebben is írok erről.
Az elsők között kezdtük meg működésünket az országban, azóta rengeteg tapasztalattal és élménnyel lettünk sokkal gazdagabbak mi és a hozzánk járó gyerekek is… és ez sokszor mindent felülír. Ma már köztudott, hogy egy gyermek életében az első pár év meghatározó a gyerek szellemi és érzelmi intelligenciájának kifejlődése szempontjából (az első 7 év).
NEM vagyok bölcsőde ellenes - a mai napig vannak felejthetetlen élményeim és kötődéseim -, csupán a gyerekek számára szükséges érzelmi hátteret, az őket körülvevő, megnyugtató és megismerésre inspiráló környezetet, családias hangulatot szeretnénk ide varázsolni, hogy szüleik távollétét egy biztonságot adó kis sziget enyhítse. Meggyőződésünk, hogy minden ember a saját személyiségével nevel elsősorban. Lehet bármilyen pazar és sok lehetőséget kínáló a környezet, akármilyen felsőfokú képesítés - ha nem rendelkezik a gondozó azokkal a tulajdonságokkal, ami követendő példa lehet - egy minta a gyermek számára. Az első pár év tanult viselkedési mintái meghatározóak lehetnek egy boldogabb élethez, ami nagy felelősség a nevelő számára – hiszen a családtagok mellett ő is példaképe lesz a rá bízott gyermekeknek. A bennünket megkereső emberek számára nyitottak és befogadók vagyunk - minden származási, politikai és vallási nézettől függetlenül. Egyetlen hitünk, amit mindig szem előtt tartunk: az őszinte SZERETET... A megértés és az elfogadás nagyon fontos szempontunk, amit már pici korban kell elkezdeni kialakítani.
Itt szeretném megjegyezni azt is,hogy enyhe fokú sajátos nevelési igényű kisgyermekek ellátását vállaljuk abban az esetben,ha a létszámunk megengedi,és beilleszthető a közösség életébe.
Ennek az elfogadó és szeretetteljes szemléletmód kialakításának és a légkör megteremtésében nagy szerepe van páromnak, aki képzett spirituális lelkész és sok tekintetben van segítségünkre. Nem mellékes, hogy a hagyományos gondozói környezetből általában hiányzó férfi-apa minta szerepe is támogató hatású. Óriási felelősség minden szülőnek, aki hozzánk hozza a gyermekét - hiszen azt bízza Ránk, ami a legdrágább kincs az életében. Ennek megfelelően tesszük Mi is a dolgunkat, igyekszünk a gyermekeket olyan gondoskodással körülvenni, hogy Ők is „pótanyaként” elfogadjanak és örömmel induljanak el reggel a „bölcsibe”. A családi bölcsőde működésének is hasonló módszertannal és kötelezettséggel kell rendelkeznie, mint amit a bölcsődei módszertan előír, viszont az alkalmazása, a napirend rugalmassága és a mikéntje egyénileg más lehet. Képesítéseink szerint és sok évi tapasztalattal végezzük a feladatainkat - saját meggyőződéseink alapján -, s közben igyekszünk követni a szakmai háttér fejlődését is.
A játéktevékenységet illetően - talán sokakkal ellentétben - NEM szeretjük behatárolni a napirendet órarend-szerű változatban. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek állandó és folyamatos szokásaink mint pld.: étkezés, alvás, játéktevékenység. Természetesen ezzel együtt vannak ésszerű keretek, amit fontos betartani. Nálunk a 0-3 éves korú gyermekek számára SZABAD JÁTÉKTEVÉKENYSÉG szerint telik a nap interaktív módon - ami azt jelenti, hogy míg más szolgáltatóknál külön napirendként szerepel a ringató, bábozó foglalkozás, addig nálunk a gyerek egyéni igénye alapján bármikor részesülhet ebben. Természetesen FELKÍNÁLT JÁTÉK folyamatosan van, ez az időjárásnak, valamint a hangulatuknak és az aznapi ritmusuknak megfelelően nagyon változatos lehet.
(Ebben a tekintetben Dr. Ranschburg Jenő és Dr. Vekerdi Tamás tudományos munkái alapján szerzett tapasztalatokat tartom hasznosnak és iránymutatónak...)
Nagyon egyszerűen megfogalmazható a tevékenységünk, azt tesszük, amit Mi is szeretnénk, hogy a gyerekeinkkel tegyenek. Ha a közösség úgy kívánja,megoldható egyéb ismeretek bővítése is pld.: angol nyelv megismertetése, lovaglás is szóba jöhet - ha kellő létszámú igény van rá. Nem irányítjuk a játékukat, mert fontos hogy Ők egymással és külön is megtanuljanak játszani.
Ezzel kapcsolatban Pikler Emmi, egyik követendő példaképem írását érdemes elolvasni . (https://gyereksorsok.hu/2016/03/31/... )
Szemléletmódunk tekintetében valljuk,hogy MINDEN GYERMEK EGY CSODA úgy ahogyan van, más és más talentummal születik erre a világra. Nekünk az a dolgunk, hogy e szerint segítsük és támogassuk őket. Mi nem szeretjük az „EGYEN” –szót a gyermekekkel kapcsolatban használni a tevékenységeket illetően, mert nem biztos hogy mindenki éppen akkor szeretne bármit is tenni amikor Én, vagy a másik azt meghatározza neki. Szabadnak születtek, szabad akaratukat igyekszünk tiszteletben tartani a helyzethez mérten. A gyerekekkel kapcsolatos bánásmód mellett fontosnak tartjuk a koruknak megfelelő táplálkozás biztosítását. Ezt a feladatot a kezdetektől fogva Mi oldjuk meg a saját konyhánkban elkészített ételek biztosításával,mert így érezzük megbízhatónak azt, hogy a gyerekek mindig egészséges és friss ételeket kapjanak. Ennyi eltöltött év során már megvannak az e tekintetben is megszerzett tapasztalatok és azok a „Jolly Joker” ételek amiket szinte mindig szívesen megesznek. Ettől eltérően gyakran előfordul nálunk olyan eset is, amikor a kisgyermek táplálkozása valami miatt eltér a többiétől, ezt mindig a szülővel megbeszélve és egyeztetve oldjuk meg.
A családias légkört illetően a saját meggyőződésünk alapján, az ősi magyar hagyományokat tisztelő, óvó és követő emberek vagyunk. Tudva azt, hogy honnan jöttünk és merre tartunk - e szerint szeretnénk a gyerekeket gondozni, nevelni és tanítani, hogy hasonlóképpen legyen esélyük majd harmonikusan, boldogan élni. Ennek tükrében követjük a példát és neveljük a gyerekeket is, ami nagyon egyszerűen hangzik..
„ Csak olyat tégy mással,amit magadnak is kívánsz”..
Ha számodra is hasonló értékrendek a fontosak,és úgy érzed,hogy szívesen Ránk bíznád a gyermekedet, akkor itt a helyed, szívesen látunk ha eljössz Hozzánk.
Ha úgy érzed, hogy nem egyeztethető össze a Te életeddel az amit Mi képviselünk, akkor azt kívánom: találd meg azt a szolgáltatást, ami számodra a legmegfelelőbb lesz.
Bármi legyen is a döntésed, a szíved vezessen a helyes útra Téged..
Üdvözlettel:
Jáger Emese
Mese-vár családi napközi működtetője
 
Ui: Az árakról a “SZOLGÁLTATÁS” menüpont alatt találsz információt,illetve az elérhetőségeken. (Tel: 06308584839)
Változás az szolgáltató elnevezésében 2017 . január 1-től törvénymódosítás miatt. A családi napközi szolgáltatás helyett családi bölcsőde elnevezés lép életbe.
A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 175. § (1) Gyermekek napközbeni ellátása 2017. január 1-jétől kizárólag az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2015. évi CCXXIII. törvénnyel megállapított VI/C. Fejezet szerinti bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, családi bölcsőde, napközbeni gyermekfelügyelet és alternatív napközbeni ellátás keretében biztosítható.

 

 

 

!”