Emese Mesevára       


Csütörtök, 2019.December.12, 04:20:13
Üdvözöllek, Vendég

                             Idézetek a Gyermeknevelésről


 

„Réges-rég tudjuk, hogy nem az lesz sikeres felnőtt, aki kisgyerekkorában már felnőtt módon élt, és teljesített, hanem az aki teljes értékű kisgyerekéletet élhetett…

 
A bölcsődés és óvodás életkor legfejlesztőbb tevékenysége a szabad játék! Nem az irányított játék, nem a készségfejlesztő játék, nem a játékos tanulás. A szabad játék.

 

Nem kell a kisgyereket beszélni „tanítani”, semmire nem kell „tanítani” – és nem szabad korrigálni, hanem jól kell a jelenlétében vele és körülötte beszélni, sokat kell neki mesélni, énekelni vele, mondókázni.”

 

"Ha a kisgyerekekkel folyton fejlesztő játékokat játszunk, feladatlapokat töltetünk ki, az oviban matematikai és nyelvi foglalkozásokra járatjuk, nem lesz ideje a szabad játékra, ami érzelmi szempontból is pótolhatatlan fejlődést biztosít ennek a korosztálynak”

Popper Péter – Ranschburg Jenő – Vekerdy Tamás: Sorsdöntő találkozások

 

Milyen hálás vagyok érte, hogy hagytak gyereknek lenni!

Nem oktattak, nem irányítottak úton-útfélen és minden pillanatban.

Hagytak annak lenni, aki vagyok, aki leszek” /Fekete István/

 

„A természet azt akarja, hogy a gyermek, gyermek legyen, mielőtt felnőtt lenne. Hagyjátok megérni a gyermekkort a gyermekben” /J.J. Rousseau/

 

„Csak akkor lesz teljes értékű felnőtt, ha teljes értékű gyermekkort mondhat magáénak”

/Vekerdy Tamás/

"Ha a kisgyerekekkel folyton fejlesztő játékokat játszunk, feladatlapokat töltetünk ki, az oviban matematikai és nyelvi foglalkozásokra járatjuk, nem lesz ideje a szabad játékra, ami érzelmi szempontból is pótolhatatlan fejlődést biztosít ennek a korosztálynak.